Nachtelijke schouw in Nijmegen

Eind 2020 inspecteerden de inspecteurs van Ronnico de openbare verlichting van de gemeente Nijmegen. In drie weken tijd reden ze langs alle 26.525 locaties waar een lichtmast zou moeten staan. Mét zwaailicht op het dak, want veiligheid staat bovenaan.

December was een perfecte maand voor deze aan/uit schouw. Omdat het vroeg donker was, kon het inspectieteam elke avond - letterlijk - flink wat kilometers maken. Samen met opdrachtgever SPIE Infratechniek b.v. werden de dagroutes vooraf bepaald. De decemberperiode had ook een klein nadeel. Niet alle openbare verlichting was aan omdat de kerstverlichting brandde. Ook dit is door de inspecteurs genoteerd en vastgelegd in de rapportage.

Om de schouw efficiënt te laten verlopen, importeerde Ronnico eerst het lichtmastenbestand van SPIE in de beheerapplicatie LumiCloud. Hierin is per dag te zien welke route gereden is en wat de bevindingen zijn van het team. De inspecteurs troffen 472 lichtmasten aan met lampen die niet meer werkten en op twee locaties bleek niet langer een lichtmast te staan. Aan de hand van een rapportage met overzichtskaart kan het onderhoudsteam van SPIE de lampen gaan vervangen.