Standaard in bordendata gaat datauitwisseling vereenvoudigen

Bordendata uitwisselen of samenvoegen moet binnenkort geen probleem meer zijn. In de nieuwe CROW-richtlijnen IMBOR en IMWV zijn daarvoor afspraken vastgelegd. Ronnico’s eigen dataset voor bordenbeheer SignCloud scoort hoog.

Het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) en het Informatie Model Wegen en Verkeer (IMWV) zijn ontwikkeld om de kakafonie aan begrippen in het beheer van de openbare ruimte te beteugelen. Ook zijn hierin richtlijnen vastgelegd waarmee wegbeheerders op een uniforme manier informatie over wegen en verkeer kunnen verzamelen en vastleggen, waaronder bordendata. Op dit moment sluiten datasets van verschillende systemen vaak niet op elkaar aan. de nieuwe richtijnen moeten de efficiëntie vergroten: data hoeven maar een keer vastgelegd te worden en kunnen vervolgens voor allerlei vraagstukken gebruikt worden.

Ronnico legt zich al sinds 2010 toe op het verzamelen en vastleggen van bordendata en ontwikkelde eigen datasets en applicaties, waaronder SignCloud. Maurice van Hoorn was een van de specialisten aan wie de nieuwe standaarden vóór publicatie werden voorgelegd.

De dataspecialisten van Ronnico toetsten Ronnico’s eigen bordenbeheertool SignCloud aan de nieuwe richtlijnen en waren tevreden: de dataset voldoet al voor een groot deel aan de IMBOR en IMWV. Er zijn slechts minieme aanpassingen nodig.