Blindegeleidelijnen in beeld in Maassluis

Gemeente Maassluis beschikt al jaren over een goed geleidesysteem voor blinden en slechtzienden. Daarmee vinden zij hun weg van het station en bushaltes naar belangrijke bestemmingen in de stad. In opdracht van de gemeente controleerde Ronnico of het systeem nog goed functioneert, zodat de stad voor hen goed toegankelijk blijft.

Het systeem met de bekende ribbel- en noppentegels was jaren geleden aangebracht aan de hand van de richtlijnen van het Toegankelijkheidsplatform voor blinden en slechtzienden. Tegels helpen met het bepalen van de looproute. Ook zorgen ze dat mensen goed kunnen oversteken en aan de andere kant van de weg gelijk de route weer op kunnen pakken. Verkeerskundig inspecteurs van Ronnico liepen alle geleidelijnen na op compleetheid en noodzakelijkheid, en checkten of de oversteken goed tegenover elkaar lagen. Ook controleerden ze het kleurcontrast: de witte tegels moeten goed afsteken tegen de normale stoeptegel, omdat veel slechtzienden nog wel contrasten waarnemen.

De conclusie na de schouw was redelijk positief. Verkeerskundig inspecteur Joris Helweg: “Er ontbrak hier en daar een tegel en soms eindigde een lijn na een oversteek in een parkeervak. Er zijn zeker punten van aandacht, maar door de bank genomen zag het er redelijk uit.” De resultaten presenteerde Ronnico samen met de gemeente aan het Toegankelijkheidsplatform voor blinden en slechtzienden. Op basis van de rapportage van Ronnico zorgt de gemeente dat het systeem weer piekfijn in orde komt.

blindegeleidelijn schouwen met Ronnico