Even aanbellen kan natuurlijk ook

“Geldt ook voor nummer 6 en 4” staat op het bord Verboden voor honden in een rustige woonwijk in Hoogland. Een straatbewoner stoort zich overduidelijk aan het overtreden van het hondenverbod door z’n buren. Een bord is klaarblijkelijk veiliger dan even aanbellen.

Ergernis en frustratie van burgers is vaak een reden dat de wegbeheerder borden bij laat plaatsen. De top 3 is snelheid, hondenpoep en foutparkeren. Maar het probleem wordt met een extra bord zelden opgelost. Snelheidsmaniakken, hondenbezitters en foutparkeerders wonen in de buurt of komen er op bezoek. Ze kennen de regels, maar maken voor zichzelf klaarblijkelijk een uitzondering of zijn zich niet van hun gedrag bewust.

De oplossing kan heel simpel zijn. Contact maken. Iemand vriendelijk aanspreken op z’n gedrag kan leiden tot bewustzijn en meer begrip bij beide partijen. In dit geval heeft nummer 6 een jonge hond die het verschil tussen een verboden grasveld en een gewoon grasveld nog niet kent. Daar had de boze buurman vast wel begrip voor gehad.