Woud aan verkeersborden gevaar voor verkeersveiligheid

“De verkeersveiligheid in ons land kan worden vergroot door 600.000 verkeersborden van straat te verwijderen”, kopt De Telegraaf op 3 december jl. Dit bevestigt waar Ronnico al acht jaar voor pleit: 15 tot 20 procent van alle verkeersborden is overbodig en kan worden gesaneerd. Op het zesuur- en achtuurjournaal gaf Maurice van Hoorn van Ronnico een toelichting.

Op dit moment staan er ruim 3 miljoen waarschuwings- en gebodsborden in Nederland. De bordenchaos leidt tot gevaarlijke situaties, omdat de aandacht voortdurend wordt opgeëist door borden in plaats van dat automobilisten, motorrijders en fietsers op elkaar letten. Het woud aan verkeersborden kwam in het nieuws door een rapport van Veilig Verkeer Nederland (VVN), het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid (CROW) en de HR Groep.

Ronnico schreef de afgelopen jaren saneringsadviezen in opdracht van tientallen wegbeheerders door heel Nederland. De voordelen van sanering: grotere verkeersveiligheid, minder obstakels op de weg en lagere kosten voor beheer en onderhoud.